Vauvan kanssa uimaan

Yleisohjeena voidaan pitää, että alle yksivuotiasta lasta ei ole suositeltavaa viedä uimahalliin tai kylpylään muuten kuin järjestetyn vauvauinti toiminnan yhteydessä. Allasvesiasetuksen soveltamisoppaassa vauvauinnilla tarkoitetaan 3-12 kuukauden ikäisille vauvoille järjestettyä ohjattua uintia. Tällä varmistetaan vauvan turvallinen uinti riittävän lämpöisessä vedessä.

Katso tästä video vauvauinnista.

Tullessasi uimaan alle 1-vuotiaan vauvan kanssa, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

Vauvaa kannattaa kuljettaa pesu- ja allastiloissa turvakaukalossa niin kauan, kunnes hän oppii kävelemään. Näin vauva pysyy lämpöisenä ja hänellä on hyvä paikka odotella peseytyvää vanhempaa.

Vauvaa ei tarvitse pestä ennen uintia, ellei vauva ole kakannut. Uintivaipan käyttö ei ole Neidonkeitaassa pakollista, mutta napakan, mielellään lahkeellisen uima-asun käyttö on. Lisäksi vauvan uinti kannattaa ajoittaa sellaiseen aikaan, jolloin vauvan suoli ei normaalista toimi. Jos kakkavahinko kuitenkin tapahtuu, täytyy tästä ilmoittaa uimavalvojille välittömästi.

Pieni vauva palelee helposti ja uintiajaksi riittää hyvin puoli tuntia. Lisäksi vauvaa kannattaa uittaa niin, että hän on kaulasta alaspäin mahdollisimman paljon veden alla. Myös liike auttaa lämmön pysymisessä. Uinnin päätyttyä vauvan kanssa voi lämmitellä saunan alalauteilla, mutta löylynheittämistä pitää välttää.

Mikäli mahdollista, kannattaa vauvan kanssa tulla uimaan aamulla, jolloin on rauhallisempaa ja altaan kuormitus on pienempää. Uinnin aikana vauvan vedenjuontia on syytä tarkkailla ja estää etenkin ruuhka-aikaan.

Tullessasi uimaan yli 1-vuotiaan lapsen kanssa, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

Kaikki yli 1-vuotiaat käyvät pisulla ja pesulla ennen uintia; siinä vaiheessa, kun lapsi itse kävelee, aloitetaan uimahallin käytänteiden opettelu, joihin kuuluu wc:ssä käynti ja huolellinen peseytyminen ilman uima-asua ennen uintia. Huppupyyhe on oiva lämmike, mikäli matkalla altaalle ehtii tulla kylmä.

Uinnin lomassa kannattaa myös käydä vessassa, jotta lapsi oppii, ettei altaaseen pissitä. Kannattaa myös muistaa, että vedessä oleminen on raskasta puuhaa ja väsy tulee helposti, eikä uintiaikaa kannatakaan venyttää liian pitkäksi, vaan lähteä vielä reippaana pois. Myös tämän ikäisen lapsen allasveden juontia on syytä tarkkailla. Uinnin jälkeinen pömpöttävä vatsa ja litimärkä vaippa ovat merkki allasveden juomisesta.