Vauvan kanssa uimaan

Yleisohjeena pidetään, että alle 1-vuotiasta lasta ei ole suositeltavaa viedä uimahalliin tai kylpylään muuten, kuin järjestetyn vauvauinti toiminnan yhteydessä. Allasvesiasetuksen soveltamisoppaassa vauvauinnilla tarkoitetaan 3-12 kuukauden ikäisille vauvoille järjestettyä ohjattua uintia. Tällä varmistetaan vauvan turvallinen uinti riittävän lämpöisessä ja puhtaassa vedessä.

Katso tästä video vauvauinnista.

Tullessasi uimaan alle 1-vuotiaan vauvan kanssa, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

Vauvalle puetaan uimapuku pukuhuoneessa ja asetetaan turvakaukaloon pyyhkeenalle vyöt kiinnitettyinä. Vauvaa kannattaa kuljettaa pesu- ja allastiloissa turvakaukalossa niin kauan, kunnes hän oppii kävelemään. Näin vauva pysyy lämpöisenä ja hänellä on hyvä paikka odotella peseytyvää vanhempaa.
Vauvaa ei tarvitse pestä ennen uintia, ellei vauva ole kakannut. Uintivaipan käyttö ei ole Neidonkeitaassa pakollista. Suosittelemme kuitenkin napakan lahkeellisen uima-asun käyttöä. Lisäksi vauvan uinti kannattaa ajoittaa sellaiseen aikaan, jolloin vauvan suoli ei normaalista toimi. Jos kakkavahinko kuitenkin tapahtuu, täytyy tästä ilmoittaa uimavalvojille välittömästi.

Pieni vauva palelee helposti ja uintiajaksi riittää hyvin puoli tuntia. Lisäksi vauvaa kannattaa uittaa niin, että hän on kaulasta alaspäin mahdollisimman paljon veden alla. Myös liike auttaa lämmön pysymisessä. Uinnin päätyttyä uima-asun voi riisua altaassa ja vauva kääritään pyyhkeen sisään ja asetetaan takaisin turvakaukaloon vyöt kiinnitettynä. Vanhemman on helppo peseytyä ensin ja lopuksi ottaa vauva turvakaukalosta pesulle. Vauvan kanssa voi lämmitellä saunan alalauteilla, mutta löylynheittämistä pitää välttää.

Mikäli mahdollista, kannattaa vauvan kanssa tulla uimaan aamulla, jolloin on rauhallisempaa ja altaan kuormitus on pienempää. Uinnin aikana vauvan vedenjuontia on syytä tarkkailla ja estää etenkin ruuhka-aikaan.

Tullessasi uimaan yli 1-vuotiaan lapsen kanssa, on hyvä ottaa huomioon seuraavat asiat:

Uimahallikäytänteiden opettelu aloitetaan, kun lapsi osaa kävellä itse. Käytänteisiin kuuluu wc:ssä käynti ja huolellinen peseytyminen ilman uima-asua ennen uintia. Suihkussa pestään myös hiukset vedellä. Pitkät hiukset laitetaan kiinni ennen uintia. Huppupyyhe on oiva lämmike, mikäli matkalla altaalle ehtii tulla kylmä. Vedenkestävät tossut on myös hyvä olla, koska märkä lattia on erittäin liukas.

Uinnin lomassa käydään vessassa, jotta lapsi oppii, ettei altaaseen pissata. Kannattaa myös muistaa, että vedessä oleminen on raskasta puuhaa ja väsy tulee helposti. Uintiaikaa ei kannata venyttää liian pitkäksi, vaan lähteä vielä reippaana pois. Lapsen allasveden juontia on syytä tarkkailla. Uinnin jälkeinen pömpöttävä vatsa ja litimärkä vaippa ovat merkki allasveden juomisesta.

Huom! Kellukkeiden käyttö Neidonkeitaassa on sallittu ainoastaan lastenaltaissa, missä lapsen jalat ylettävät turvallisesti pohjalle